Kokebokanmeldelse: The Food Lab av Kenji Lopez-Alt

En av kokebøkene det ble knyttet størst forventninger til i fjor var uten tvil «The Food Lab – Better Home Cooking Through Science» av Kenji Lopez-Alt. Spesielt vi som er trofaste lesere av seriouseats.com hadde gledet oss i flere år da den endelig kom i fjor høst. Når man har en undertittel som lyder «Better Home Cooking Through Science», så leder det fort tankene til de senere års bøker i samme sjanger som f. eks. Modernist Cuisine at Home og The Science of Home Cooking. Man finner dessverre fort ut av at dette er en mye mindre metodisk tilnærming til […]

Continue Reading

Mine beste hamburgerbrød

Jeg har tidligere skrevet om mine nest beste hamburgerbrød, men nå har jeg endelig kommet frem til de beste og det må jo selvsagt formidles til omverdenen. Jeg har til enhver tid forskjellige prosjekter på gang og de siste 2-3 årene har et av dem vært hamburgerbrød. Det er ikke det at jeg spiser hamburger så ofte, men når jeg først gjør det, så gjør jeg det med stil. Når jeg begir meg ut på slike prosjekter, begynner jeg alltid med å definere hva som er det endelige målet for å lettere finne ut av hvordan jeg skal oppå det. […]

Continue Reading

Klar juice med osmose

Jeg er kanskje bittelitt perfeksjonistisk anlagt og det har lenge være et prosjekt for meg å få en mest mulig klar juice når jeg har lagd f. eks. saft, gele, fluid gel o. l. Det finnes mange forskjellige måter å gå frem på når man skal lage juice eller sagt av frukt eller bær, men felles for de fleste av dem er at det er vanskelig å få til en helt klar juice. Dette skyldes hovedsakelig sukkertypen (polysakkaridet) pektin, som befinner seg i celleveggene i all frukt og bær i varierende grad. Når vi moser bærene, enten i blender, juicepresse […]

Continue Reading

Rapport fra kurs hos Bølgen & Moi

Tirsdag 19. januar holdt jeg et såkalt forevisningskurs i sous vide og moderne matlaging i lokalene til restaurant Bølgen og Moi i Kristiansand. Det var 23 deltakere på kurset, så vinterhagen i restauranten var helt fyllt opp. Ute på kjøkkenet sto de dyktige kokkene og lagde mye av maten jeg snakket om og forklarte hvordan man lager og kursdeltakerne fikk maten servert fortløpende underveis. Dette var ment som et innføringskurs, så da holdt vi oss til retter som alle kan lage hjemme. Alle fikk også utdelt oppskrifthefte med oppskrifter på all maten som ble servert i løpet av kvelden. Jeg […]

Continue Reading

Pasjonsfruktsorbet

Dette er en dessert som jeg og Magnus tok bilde av i sommer, men som jeg glemte å legge ut. Bortsett fra de ferske jordbærene, som du gjerne kan utelate nå om vinteren, så er alt lagd med råvarer som er tilgjengelig hele året enten i form av sjokolade, nøtter eller fryste bær. Dette er en dessert som en forholdsvis enkel å lage, men som likevel krever litt arbeid. Det som blir til overs av fluid gel kan du fint ha stående i flaske i kjøleskapet i 3-4 uker og mandel crumble kan fint stå i lufttett boks i et […]

Continue Reading

Pasjonsfruktsorbet

Dette er en dessert som jeg og Magnus tok bilde av i sommer, men som jeg glemte å legge ut. Bortsett fra de ferske jordbærene, som du gjerne kan utelate nå om vinteren, så er alt lagd med råvarer som er tilgjengelig hele året enten i form av sjokolade, nøtter eller fryste bær. Dette er en dessert som en forholdsvis enkel å lage, men som likevel krever litt arbeid. Det som blir til overs av fluid gel kan du fint ha stående i flaske i kjøleskapet i 3-4 uker og mandel crumble kan fint stå i lufttett boks i et […]

Continue Reading

Ovnsbakt tomatsuppe

Jeg har i det siste fått veldig sansen for å ovnsbake ingrediensene til supper og sistemann ut er denne deilige tomatsuppen. Grunnen til at det smaker annerledes etter en tur i ovnen er at man får mange gode bruningsreaksjoner (AKA Maillard-reaksjoner) på denne måten. Å ovnsbake grønnsakene gir ikke nødvendigvis best suppe hver eneste gang, men med akkurat denne kombinasjonen synes jeg det blir riktig så bra. Spesielt tomater, løk og hvitløk synes jeg blir veldig bra etter en times tid i ovnen. Ingredienser 1 kg tomater, kuttet i fire 300 g løk, skrelt og kuttet i skiver 3 stk […]

Continue Reading

Kokk for en kveld

Kokk for en kveld I årevis har jeg blitt spurt om lage mat for mange forskjellige typer bedrifter og jeg har alltid takket nei. For det meste har grunnen vært at jeg har blitt gitt altfor liten tid, men det er også en anerkjennelse av at dette tar mye tid og krefter og nok kanskje er best å overlate til de profesjonelle. Å stå i ro og mak hjemme på kjøkkenet sitt er tross alt noe helt annet enn å lage flere retter mat til en hel haug med mennesker. Til slutt skulle altså skjebnen har det slik at det […]

Continue Reading

Kurs i sous vide og moderne matlaging

Riktig godt nyttår, alle sammen! Jeg starter det nye året med å si ifra at jeg holder kurs i sous vide og moderne matlaging hos restaurant Bølgen og Moi i Kristiansand tirsdag 19. januar kl. 18.00-21.00. Jeg har blitt bedt om å holde kurs i mange forskjellige sammenhenger opp gjennom årene, så det veldig gøy at vi endelig kan få dette til. Kurset er lagt opp til nybegynnere, men jeg legger det opp slik at forhåpentligvis alle kan få noe glede av det uansett om man har lagd iskrem med flytende nitrogen før eller ei. Formålet med kurset er å gi […]

Continue Reading

Iskrem med havre

Min jakt på deilig iskrem fortsetter, uansett årstid og uansett hvor mye vinden uler utenfor. Dette er en supergod iskrem som er lagd med havregryn. Vær oppmerksom på at det finnes egne glutenfrie havregryn hvis du har en som ikke tåler gluten i familien eller vennekretsen. Ingredienser, havreinfusert melk 1,5 liter melk 200 g havregryn, gjerne glutenfrie Ingredienser, havreiskrem 800 ml havemelk 150 ml kremfløte 175 g sukker 80 g (4 stk) eggeplommer Fremgangsmåte: Rist havregrynene i ovnen på 200 grader til de begynner å få en stekt/ristet aroma, ca. 5-7 minutter. De behøver ikke å ha skiftet farge. Kok opp […]

Continue Reading

Sous vide laks med ertepuré

Som en del av mitt samarbeid med Chefsteps.com kommer jeg her med en oppskrift på sous vide laks med ertepuré. I god chefsteps-ånd er ikke oppskriften en blåkopi av originalen, men en versjon som jeg liker å gjøre det. Som med alle matoppskrifter er ingenting skrevet i stein, slik at man står fritt til å endre på dem. Hvis man ikke føler seg kjempestødig på kjøkkenet er det nok lurt å følge oppskriftene ganske nøye i begynnelsen, men så heller slippe opp litt etterhvert. Fisk og sous vide Det blir til tider underkommunisert hvor utrolig godt egnet sous vide er […]

Continue Reading

Gluten

Noe av den aller beste maten jeg har smakt og noe av det gøyeste jeg vet å lage av mat er ting som inneholder gluten. Glutenholdige matvarer er til glede for utrolig mange mennesker over hele verden, men til forbannelse for andre. Det være seg at de har den autoimmune sykdommen cøliaki eller at man har en matintoleranse eller allergi for gluten. Etter å ha lagd glutenfri mat til familiens yngste medlem i litt over tre år, føler jeg at det er på tide å skrive om mine erfaringer med å lage glutenfri mat. Det er mange som lurer på […]

Continue Reading

Sous vide kylling

Dette er en enkel middagsrett som passer veldig godt både til hverdag og fest. Sausen på bildet er en champagnesaus med sopp, men i hverdagen kan du gjerne bruke hvitvin hvis du f. eks. har en 3-liters stående i kjøleskapet. Knusktørt kyllingkjøtt har vel de fleste av oss smakt opp gjennom, så å varmebehandle kyllingen i et temperaturkontrollert vannbad (sous vide) gir både etterlengtet safitighet og ikke minst forutsigbart. Jo magrere en stykningsdel er jo mer sårbar er det for temperaturer og et kyllingbryst er absolutt i den magre kategorien. Til fire personer trenger du: 4 stk kyllingbryst Ertepuré 500 […]

Continue Reading

En hyggelig kveld i Lørenskog..

Listen over ting jeg opplever gjennom denne søte og sære lille matbloggen min blir stadig lenger. I november fikk jeg en henvendelse fra Electrolux Norge om jeg kunne tenke meg å være med som «premie» i deres julekonkurranse, hvor jeg da skulle komme hjem til en familie som vant kjøkkenutstyr og lage mat sammen med dem en kveld. Jeg synes det er gøy å treffe andre matglade mennesker innimellom, så det takket jeg enkelt ja til. Turen gikk til familien Tømmer i Lørenskog og det ble til en kjempefin kveld fylt av mye hygge, latter og pepperkaker. Veldig mange pepperkaker. […]

Continue Reading