Marsipan fra bunnen


Et av mine kjæreste juleminner er når jeg og min far sitter på kjøkkenet hjemme og skålder mandler noen dager før juleaften. Skjønt, kjært og kjært fru blom. Hendene våre blir misfarget og oppsvulmet, vi får alltid små kutt på fingrene, og jeg ender som regel opp med å sverge på at vi aldri skal gjøre dette igjen…

Nå skal det sies at min far sverger til å skåle mandlene ikke bare til marsipanen, men også til kransekakene. Derfor blir det et lite fjell med mandler som skal skåles og renses, men fytti grisen – det er verdt det!

Når vi først lager marsipan, så gjør vi det ordentlig. Derfor lar vi mandlene tørke i to dager før vi kverner dem. Når vi kverner dem, så gjør vi det fire ganger: Først to ganger uten melis og så to ganger med melis. Selvfølgelig kan man gjøre dette med en kjøkkemaskin eller til og med en blender, men det er altså en mandelkvern som gir det beste resultatet. Basta. Bom.

Her er en grunnoppskrift på marsipan:

  • 500 g mandler, skoldet, tørket og kvernet
  • 500 g melis
  • 2-3 eggehviter

Dette eltes sammen i en kjøkkenmaskin. Hvis du synes konsistensen er for myk eller hard, kan du tilsette henholdsvis melis eller eggehviter. Pakk det inn i plastfilm og la det ligge i kjøleskapet over natten.

Hvis du har eggeallergi, kan du bytte ut eggehvitene med vann. For å få marsipanen mer myk og medgjørlig, kan du bruke litt tragant eller glukose. Du bestemmer selv mengden til du har funnet ønsket konsistens. Da må du kutte ned på mengden eggehviter/vann.

Men, her hjemme nøyer vi oss jo selvsagt ikke med det. Her er noen av smakstilsetningene vi bruker for å gjøre det mer interessant:

  • Erstatt 200 g mandler med 200 g pistasjnøtter
  • Bruk litt sitronsaft og sitronskall
  • Appelsinsaft og skall
  • En liten klunk med sherry

Lykke til og god jul!

Et av mine kjæreste juleminner er når jeg og min far sitter på kjøkkenet hjemme og skålder mandler noen dager før juleaften. Skjønt, kjært og kjært fru blom. Hendene våre blir misfarget og oppsvulmet, vi får alltid små kutt på fingrene, og jeg ender som regel opp med å sverge på at vi aldri skal…

Et av mine kjæreste juleminner er når jeg og min far sitter på kjøkkenet hjemme og skålder mandler noen dager før juleaften. Skjønt, kjært og kjært fru blom. Hendene våre blir misfarget og oppsvulmet, vi får alltid små kutt på fingrene, og jeg ender som regel opp med å sverge på at vi aldri skal…