Varm kakao

Sjokolade består hovedsakelig av tre deler: kakaomasse, kakaosmør/fett og sukker. Den norske nasjonaldrikken når snøen laver ned er varm kakao, men hvorfor er dette en drikk det er så utrolig mange varianter av?

De aller fleste av oss lager varm kakao slik det står på baksiden av pakken: Bland sammen sukker og kakao og spe på med melk. Men hvis vi skal gå tilbake til utgangspunktet, nemlig sjokolade, så er det jo en veldig viktig ingrediens vi har glemt: fett! Fett er en veldig viktig del av sjokoladen som runder av bitterheten i kakaoen på en deilig måte. En skikkelig god oppskrift på varm sjokolade burde da inneholde fett, i dette tilfellet smør.

Jeg har da følgende oppskrift på varm kakao: Ingredienser:

  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 65 g kakao
  • 5 dl lett-melk

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret i en egnet gryte.
  2. Bland sammen smøret med sukker og kakao.
  3. Rør sammen med en visp mens du gradvis heller i melk.
  4. Varm opp til det nesten koker.
  5. Server!

Luksusvarianten: Hvis vi da skal fortsette tilnærmingen til sjokolade kan vi da gjøre følgende variasjon og få en melkesjokolade-variant: Ingredienser:

  • 50 g smør
  • 75 g sukker
  • 65 g kakao
  • 1 vaniljestang
  • 1 dl fløte
  • 4 dl lett-melk

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret i en egnet gryte.
  2. Bland sammen smøret med sukker og kakao.
  3. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og vaniljestangen oppi gryta.
  4. Rør sammen med en visp mens du gradvis heller i melk.
  5. Varm opp til det nesten koker og ta ut vaniljestangen.
  6. Server!

Den litt eksotiske: Dette er en variant som beveger seg ganske langt bort fra det vi er vant til, men det smaker fremdeles veldig godt: Ingredienser:

  • 50 g smør
  • 75 g sukker
  • 65 g kakao
  • 1 vaniljestang
  • 1 dl fløte
  • 4 dl lett-melk
  • 1/2 rød chili, mellomstor
  • 25 gram honning

Fremgangsmåte:

  1. Smelt smøret i en egnet gryte.
  2. Bland sammen smøret med sukker og kakao.
  3. Del en vaniljestang på langs og skrap ut frøene. Ha frøene og vaniljestangen oppi gryta.
  4. Del chilien på langs og skrap ut frøene. Ha skallet og frøene oppi gryta.
  5. Tilsett honningen.
  6. Rør sammen med en visp mens du gradvis heller i melk.
  7. Varm opp til det nesten koker og sil fra vaniljestangen og chilien.
  8. Server!

Sånn! Det var mine varianter – nå vil jeg gjerne høre om dine i kommentarfeltet eller på twitter (twitter.com/hobbykokken).

Sjokolade består hovedsakelig av tre deler: kakaomasse, kakaosmør/fett og sukker. Den norske nasjonaldrikken når snøen laver ned er varm kakao, men hvorfor er dette en drikk det er så utrolig mange varianter av? De aller fleste av oss lager varm kakao slik det står på baksiden av pakken: Bland sammen sukker og kakao og spe…

Sjokolade består hovedsakelig av tre deler: kakaomasse, kakaosmør/fett og sukker. Den norske nasjonaldrikken når snøen laver ned er varm kakao, men hvorfor er dette en drikk det er så utrolig mange varianter av? De aller fleste av oss lager varm kakao slik det står på baksiden av pakken: Bland sammen sukker og kakao og spe…