Pommes Frites en gang for alle!

Det er høy terskel for å lage hjemmelagde pommes frites for mange – det er synd, for det er utrolig godt! Det er vel egentlig selve friteringen som får folk til å vegre seg, men det er det ingen grunn til. “Det er bare slappe kokker på kjipe restauranter som lar det brenne i frityren,” har Jamie Oliver en gang sagt, og det er jeg enig i. Her er gode tips for å unngå frityrbrann: Lenke til brannsikkerhetstips.

Velg riktig olje Velg olje som tåler høye temperaturer. Dette er for eksempel jordnøtt-/peanøttolje og solsikkeolje.

Velg riktig utstyr De som er glad i å fritere kjøper seg ofte en egen frityrkoker, det har ikke jeg gjort til tross for at min kjærlighet for kjøkkenutstyr er sterk. Det har rett og slett den enkle grunn at jeg ikke friterer så ofte, og at jeg liker å ha full kontroll på friteringen. Jeg innbiller meg at jeg hadde blitt slapp og ukonsentrert hvis jeg hadde en egen maskin til å fritere med temperaturregulering. Når man friterer, er det godt å være litt på tå hev – det er ikke ofte man håndterer ting som er selvantennelig ved høy temperatur på kjøkkenet.

Jeg bruker derfor en god, tykkbunnet kjele med godt og tett lokk. Skulle uhellet være ute, er det nemlig ikke vanskeligere enn å ta på lokket og slukke brannen umiddelbart. Hva du enn gjør: Ikke prøv å slukke en eventuell frityrbrann med vann – da kan det eksplodere rett i fanget ditt.

Temperatur Det beste og mest nøyaktige er å bruke et digitalt steketermometer som tåler opp til 200 grader. Det finnes noen andre triks for å måle temperaturen, men de er ikke så nøyaktige. De mest kjente triksene er å holde skaftet på en tresleiv i oljen til den begynner å boble, da er det mellom 150-180 grader varmt. En annen ting du kan gjøre er å ha en loffterning nede i gryta – hvis den blir gyldenbrun i løpet av ca. 30 sekunder, så er det varmt nok. Ingen av disse metodene er spesielt nøyaktige, men det får gå i mangel av et steketermometer.

Et lite triks Et lite triks er å fritere i to omganger: Først koker du potetene møre på 150 grader i 8-10 minutter, så tar du dem opp av gryta og lar dem dryppe av på et stykke papir. Dette kan du gjøre tidlig på dagen hvis du skal ha gjester, og lar dem stå i romtemperatur dekket med plast til rett før du skal servere. Pommes frites smaker best når de er rykende varme, så du kan fritere dem for andre gang rett før servering. Da varmer du oljen opp til mellom 180-200 grader og friterer til de blir gyldenbrune, det tar ikke mer enn 2-3 minutter.

Sånn, nå begynner vi:

Bruk 1-2 store poteter per person, avhengig av hvor sultne dere er. Kutt dem i like store biter som på bildet, og tørk dem ved å legge dem på en kjøkkenhåndkle.

Varm opp oljen til 150 grader og legg potetene oppi. Ikke stek altfor store mengder av gangen, da synker temperaturen for mye, og du kommer til å stå hele kvelden over gryta. Ikke dump alle sammen oppi gryta samtidig heller, da kan du fort stå med hele genseren full av olje. Olje som holder 150 grader gir som regel 2. grads forbrenning – 1. grads forbrenning hvis du har “flaks”.

Det er høy terskel for å lage hjemmelagde pommes frites for mange – det er synd, for det er utrolig godt! Det er vel egentlig selve friteringen som får folk til å vegre seg, men det er det ingen grunn til. “Det er bare slappe kokker på kjipe restauranter som lar det brenne i frityren,”…

Det er høy terskel for å lage hjemmelagde pommes frites for mange – det er synd, for det er utrolig godt! Det er vel egentlig selve friteringen som får folk til å vegre seg, men det er det ingen grunn til. “Det er bare slappe kokker på kjipe restauranter som lar det brenne i frityren,”…