Mr. Pemberton, det er servert!

John Pemberton oppfant Coca-Cola i 1885, og han så vel neppe for seg at det skulle bli verdens mest kjente merkevare 100 år senere. “Okay” er verdens mest kjente ord, Coca-Cola har andreplassen. Det finnes noen få som har hørt om at man kan koke skinke i Coca-Cola, men det er enda færre som faktisk har prøvd det. Vel, jeg har prøvd det og vil her fortelle om det er noe vits i at du gjør det samme.

Først trenger du å kjøpe deg en eller annen form for skinkestek. Vi kjøpte kotelett-kam, det synes jeg ikke fungerte så veldig bra, for den ble fort tørr. Neste gang, for det blir en neste gang, vil jeg heller prøve f.eks. bayonne-skinke eller en annen stykning som tåler litt varmebehandling uten å bli så fort tørr.

Du får da følgende oppskrift:

  • 1,5 kilo skinkestek
  • 1,5 liter Coca-Cola
  • 1 løk i skiver
  • 1-2 ts salt, hvis ikke kjøttet er saltet på forhånd

Legg kjøttet i gryta, hell oppi løk og cola. La det koke opp på middels sterk varme og la det koke i en halv time per halve kilo kjøtt. Min stek måtte altså koke i 1,5 time. La det småkoke med lokket på gløtt.

Som du ser av bildet øverst, så holder det ikke med å bare koke det – det skal også en tur innom stekeovnen. Sett den på 180 grader for å gjøre den klar til neste post på programmet:

Glasering:

  • 1 dl mørk sirup
  • 1 dl sennep, bruk din egen favoritt

Rør blandingen sammen. Ta skinka ut av ovnen, sett den på et brett og skjær av mesteparten av fettet. Så ruter du skinka med en skarp kniv og pensler med glaseringen. Ha det i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutt. Da ser den altså ut som på bildet øverst i artikkelen.

Konklusjon: Å koke noe i cola høres helt utrolig rart ut, det synes i hvert fall jeg. Men selv om selve ideen unektelig er ganske sær, så smaker det ikke sært i det hele tatt. Det er en stor myte at det man koker kjøtt i gir så utrolig mye smak til kjøttet. Til det har kjøttet så stor massetetthet at det er umulig å trenge helt inn. Det samme gjelder marinader. Men, smaken sitter imidlertid bra helt ytterst på steken og det smaker godt. Sødme og skinke er som kjent gode venner.

Søtt og klissete? Jeg har fått spørsmål om ikke dette blir fryktelig klissete og søtt, og der er svaret et meget overraskende: Nei! På skikkelig nerdete vis målte jeg opp den gjenværende mengden cola etter at jeg hadde kokt kjøttet i det. Etter nesten 2 timer med koking var det rundt 1-1,5 dl som hadde forsvunnet, jeg antar at det meste av dette var i form av damp fra kokingen. Det er derfor en forsvinnende liten del av selve colaen som trekker inn i kjøttet.

Smak: Jeg tror rett og slett at den som fikk denne ideen er en utrolig stor slappfisk. Å helle cola oppi en gryte med skinke er jo rett og slett noe som har blitt gjort for å slippe å kjøpe inn krydder til å ha i kokevannet. Coca-Cola er jo egentlig en krydderdrikk som ble brukt på forskjellige sanatorier, så man får jo helt klart en lett krydret smak på skinka ved å koke den i det. Jeg vil presisere at jeg brukte sukkerholdig cola fremfor light-produkter da mange søtstoffer ikke tåler oppvarming.

Hvorfor? Svaret er enkelt: Fordi det er kult! Når du forteller gjestene at du har kokt kjøttet de spiser i Coca-Cola, kommer dere til å ha noe å snakke om resten av kvelden – for ikke å snakke om de neste tre gangene dere treffes, minst! Selve ideen bak dette er så rar at de fleste vil tro at det har klikket for deg. Når de smaker på det, vil du imidlertid bli hyllet som en helt. Dette er utrolig enkelt å lage, og nerd-faktoren er skyhøy. Det smaker bra, er ikke for søtt, og valg av tilbehør er nesten ubegrenset.

For å bruke slagordet til en annen kjent amerikansk merkevare: Just do it!

John Pemberton oppfant Coca-Cola i 1885, og han så vel neppe for seg at det skulle bli verdens mest kjente merkevare 100 år senere. “Okay” er verdens mest kjente ord, Coca-Cola har andreplassen. Det finnes noen få som har hørt om at man kan koke skinke i Coca-Cola, men det er enda færre som faktisk…

John Pemberton oppfant Coca-Cola i 1885, og han så vel neppe for seg at det skulle bli verdens mest kjente merkevare 100 år senere. “Okay” er verdens mest kjente ord, Coca-Cola har andreplassen. Det finnes noen få som har hørt om at man kan koke skinke i Coca-Cola, men det er enda færre som faktisk…