Same shit – but different

For mange år siden spiste jeg en nydelig middag på restaurant Palace Grill i Oslo. Dette er absolutt en favoritt restaurant, men de er vel ikke kjent for å være helt A4, for å si det forsiktig. For å avslutte en nydelig middag fikk vi sjokolademousse til dessert. Det eneste var at den ble servert i en bleie! Dette var lenge før jeg selv ble småbarnfar, så en bleie med sjokolademousse var ikke spesielt ekkelt i min bok. Etter å ha skiftet et betydelig antall bleier etter hvert, må jeg jo selvsagt innrømme at dette har endret seg betraktelig…

Bildet over har jeg tatt selv i helga, og selv om sjokolademoussen smakte fortreffelig, ble det visuelle inntrykket for mye for kona – hun fikk den servert i glass.

Å manipulere folks sanseinntrykk har jo blitt et populært sidespor til den såkalte molekylære gastronomien, og restaurantene El Bulli i Spania og The Fat Duck i England har perfeksjonert denne uttrykksformen. Jeg vil imidlertid ikke anbefale dette for hvem som helst, men det er uansett et artig triks i en gourmet-klubb som har kjørt seg fast i sjokolade-fondant og creme brulee.

Her er oppskriften til denne veldig gode sjokolademoussen: Ingredienser:

  • 225 g mørk sjokolade, i biter
  • 100 g smør, usaltet
  • 0,5 dl sterk kaffe eller espresso
  • 2 plater gelatin
  • 4 stk eggeplomme
  • 6 stk eggehvite

Utstyr:

  • Kniv til å hakke sjokoladen
  • Gryte til vannbad
  • Bolle til vannbad
  • Visp til å piske inn eggeplommene
  • Håndmisker/visp/kjøkkenmaskin til å stivpiske eggehvitene
  • Slikkepott til å vende inn eggehvitene

Fremgangsmåte:

  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann og la dem ligge i 5-10 minutter.
  2. Kok kaffen og bland den sammen med gelatinen når den er klar.
  3. Smelt sjokoladen og smøret over vannbad.
  4. Ta vekk bollen fra vannbadet og bland inn eggeplommene.
  5. Bland inn kaffe/gelatin-blandingen.
  6. La blandingen stå i ca. 30 minutter til den blir romtemperert.
  7. Stivpisk eggehvite og vend den inn i sjokolade-blandingen.
  8. Hell over i egnede former og sett den i kjøleskapet i ca. 2 timer.
  9. Ta den ut av kjøleskapet ca. 20 minutter før servering – sjokolademousse smaker bedre når den ikke er helt kjøleskapskald.

Enjoy!

Ps. Jeg vil til slutt vise et mer tradisjonelt bilde av sjokolademousse. Moussen smaker det samme, men det er vel kanskje ikke noe tvil om hvilken du ville valgt…

For mange år siden spiste jeg en nydelig middag på restaurant Palace Grill i Oslo. Dette er absolutt en favoritt restaurant, men de er vel ikke kjent for å være helt A4, for å si det forsiktig. For å avslutte en nydelig middag fikk vi sjokolademousse til dessert. Det eneste var at den ble servert…

For mange år siden spiste jeg en nydelig middag på restaurant Palace Grill i Oslo. Dette er absolutt en favoritt restaurant, men de er vel ikke kjent for å være helt A4, for å si det forsiktig. For å avslutte en nydelig middag fikk vi sjokolademousse til dessert. Det eneste var at den ble servert…